Våra 5 bästa spartips

För att kunna spara 60 procent av vår gemensamma inkomst har vi gjort vissa prioriteringar. Här kommer våra fem bästa spartips till dig som också vill kunna spara mer.

1. Vi äger ingen bil

Det är dyrt att äga bil. Drivmedel, service, underhåll, försäkring, skatt och besiktning. För att inte tala om värdeminskningen. En ny bil kan kosta så mycket som 60 000-85 000 kr per år (inklusive värdeminskningen) om du kör i snitt 1500 mil. En begagnad bil minskar inte lika mycket i värde och kostar ca 30 000-55 000 kr per år om du kör 1500 mil. Här pratar vi alltså en månadskostnad på 2500-7000 kr.

Vi har inget behov för bil i vardagen och har därför valt att inte äga en egen bil. Istället är vi medlem i en bilpool där vi kan boka en bil när vi behöver den. Tack vare att vi inte har egen bil kan vi också hyra ut den parkeringsplats som hör till lägenheten och på så vis spara 833 kr i månaden, en summa som i princip täcker alla våra bilkostnader.

2. Vi köper inte nya möbler

Nya möbler kan kosta en hel del. Om du vill ha någon form av kvalitet kan du lätt behöver punga ut +10 000 kr för en soffa. När vi flyttade hade vi inga egna möbler (eftersom vi hyrde möblerat), men istället för att köpa nytt köpte vi allt begagnat. Det sparade oss ett antal tusenlappar.

3. Vi lunchar inte ute

Stora inköp som görs sällan har absolut stor påverkan på ekonomin, men störst sparpotential finns ofta bland de små inköpen som görs ofta. Låt oss ta lunch ute som ett exempel. Om du köper lunch för 100 kr per dag, fem dagar i veckan, har du en månadskostnad på ca 2100 kr för enbart lunch. Köper du i tillägg en kaffe för 30 kr varje dag är du uppe i ca 2730 kr i månaden. Det är 32 760 kr per år!

Istället för att köpa lunch och kaffe ute, gör vi matlådor för 10-20 kr/styck och dricker kaffe hemma och på jobbet.

4. Vi handlar smart

Matkostnaderna är för många en av de största utgiftsposterna. Vi upplever att vi gör bättre val bara genom att vara medvetna och titta på prislappen när vi handlar. Exempelvis kan det vara stor skillnad i pris bland färska grönsaker, allt från 5 till 80 kr per kilo. Vi försöker också välja näringstät mat, eller mat där vi får mycket näring och energi per krona.

Här är några fler principer som gör att vi kan hålla nere matkostnaderna:

  • Vi köper sällan kött: vi försöker begränsa vår köttkonsumtion av både ekonomiska skäl och miljöhänsyn. Istället äter vi ägg, bönor, linser, svamp.
  • Vi ”storhandlar”: eftersom vi väldigt sällan handlar med bil handlar vi inte mer än vi kan bära, men poängen är att vi handlar mer färre gånger istället för att handla varje dag. Många handlar kanske efter jobbet när man är hungrig och trött. Det försöker vi undvika, för vi vet att det ofta resulterar i sämre handlingsbeslut.
  • Vi handlar mer när det är billigt: vissa livsmedel håller längre och kan med fördel köpas i större volym när det är billigt.
  • Vi håller det enkelt: vi har en relativt enkel matfilosofi som är ekonomisk, hållbar och hälsosam. Vi väljer helst rena råvaror och undviker helfabrikat. Största delen är grönsaker (mycket kål och lök), men det blir också en del ägg, bönor, linser, smör och oljor.
  • Vi följer inga recept: ett annorlunda spartips kanske, men faktum är att det är mycket enklare att laga mat billigt om man inte känner att man måste följa ett recept till punkt och pricka. Vi lagar allt som oftast mat genom att improvisera av sådant vi har hemma. Det resulterar i variation och minmalt med svinn eftersom vi äter upp alla smårester. I de få fall vi faktiskt utgår ifrån ett recept när vi lagar mat är vi inte rädda för att byta ut ”dyra” ingredienser till billigare alternativ.

5. Vi köper aldrig något spontant

Det är lätt att falla för frestelsen att köpa något vid första anblick, eftersom det oftast är då den specifika produkten ger oss starkast känslor. Det kan vara ett plagg som sitter perfekt, en mobiltelefon som bara känns helt rätt, en smart pryl som du plötsligt känner att du måste ha i ditt liv, eller något som du bara gillar färgen, formen, känslan av.

Genom att bestämma dig för att aldrig köpa något vid första anblick, kan du undvika extremt många onödiga köp. Ett sätt att hantera detta på är att göra följande varje gång du är på väg att köpa något:

  1. Stanna upp och andas in och ut tre gånger.
  2. Fråga dig själv: behöver jag verkligen den/det här? Om nej: köp inte.
  3. Om ja, fråga dig själv: kan jag hitta samma produkt billigare eller bättre någon annanstans (t.ex. i en annan butik eller på nätet)? Om ja: köp inte utan gå hem och gör research istället.
  4. Om nej, fråga dig själv: kan jag fundera en dag eller en vecka innan jag köper istället för att köpa precis nu? Om ja: köp inte utan gå hem och fundera istället.
  5. Om nej, och om du svarat sanningsenligt på ovanstående frågor: varsågod, köp.

Genom att följa dessa steg kommer majoriteten av dina köpimpulser förbli just impulser, och du kommer att bli grym på att undvika spontanköp.

bil-sparande-livsstilsdesign-bilkollektiv

Lämna en kommentar

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑